Een kleurrijke boswachter

Wie geregeld door de bossen loopt, heeft vast wel eens zo’n kleine zwart-blauw-wit gestreept veertje gevonden. Dat is de veer van een Vlaamse gaai, kortweg gaai genoemd. Zijn bijnaam is de boswachter.
De gaai heeft deze bijnaam gekregen omdat hij bij het geringste onraad in het bos alarm slaat. Dat kan gebeuren bij het zien van een vos of een roofvogel maar ook wanneer een mens te dicht in zijn buurt komt. Hij begint dan luid te krijsen. Zo luid dat alle vogels in de directe omgeving wakker worden geschud. Grappig is te horen dat veel van die vogels meteen met hem mee gaan krijsen. Samen ‘scheldend’ proberen ze de indringer zo te verjagen.

Nieuwbouwwijken

De gaai komt over heel Europa voor. Alleen in het hoge noorden is hij niet te vinden.
Behalve in bossen leeft de vogel ook in gebieden waar de mens ruim is vertegenwoordigd. In stedelijke gebieden bijvoorbeeld is hij zeker geen bezienswaardigheid meer.
Overigens komt bij nieuwbouwwijken vaak als eerste de nieuwsgierige ekster kijken. Naarmate de bomen en struiken in zowel het openbaar groen als de particuliere tuinen tot volle wasdom komen, treedt de ekster terug en komt de gaai tevoorschijn.

Eikenbos

Eikels vormen het belangrijkste voedsel van de gaai. De vogel vervoert ze in zijn keel en tussen zijn snavel en elk najaar legt hij, verspreid door het bos, een wintervoorraad aan. Hij verstopt de eikels op plaatsen waar de grond zacht is maar hartje winter vindt hij vaak maar een gedeelte van zijn reservevoedsel terug. De eikels die niet worden teruggevonden, krijgen zo de kans te ontkiemen en groeien binnen een paar jaar uit tot nieuwe bomen. Ook daarom heeft de gaai boswachter als bijnaam.