Geen worm, geen slang maar hagedis

Wie voor het eerst een hazelworm ziet, schrikt. Het tot 50 cm lange en ‘vingerdikke’ dier lijkt in alles op een slang. En wie aan een slang denkt, denkt ook meteen aan gif en gevaar. Laat een hazelworm echter ongestoord verder kruipen en ben vooral niet bang. Het circa 50 cm lange dier is namelijk helemaal geen slang maar behoort tot de hagedissen. Het is een pootloze hagedis.

Winterslaap

De bronskleurige en sterk glanzende hazelworm leeft bij voorkeur in vochtige, beschaduwde vegetaties en is vooral in de ochtend en vroege avond actief. Dan gaat hij op zoek naar naaktslakken, insecten en regenwormen. Overdag warmt hij zich op. Niet in de zon overigens maar onder een steen of boomstronk. Daar neemt hij de door dat voorwerp opgevangen zonnewarmte over.

Een hazelworm is moeilijk te vinden maar in het oosten en zuiden van Nederland, in heidegebieden, bermen en bosranden, komt het dier nog regelmatig voor. Zoek niet tussen half oktober tot eind maart want dan geniet het dier van zijn winterslaap.

Staart

Probeer zelf nooit een hazelworm te vangen; het dier stoot namelijk heel eenvoudig. zijn staart af. Iets wat veel andere hagedissen overigens ook doen wanneer een aanvaller naar hun staart grijpt.

Wie dit filmpje bekijkt, ziet een duidelijke overgang op de plaats waar lichaam in staart overgaat. Helemaal aan het einde van de opname.