Bij bijen gaat het anders dan bij andere dieren. Ze wonen in een bijenkorf en daar hebben ze allemaal hun eigen taak. De werksters zorgen voor voedsel, houden de boel opgeruimd en verdedigen het volk. Ze kunnen zich niet voortplanten. De darren (mannetjes bijen) zorgen dat de soort zich voortzet en de koningin legt de eieren.
Het ei van de bij
Niet alle eitjes van de bij worden bevrucht. De reden hiervan is dat er verschillende ‘soorten’ bijen geboren moeten worden. Uit deze onbevruchte eitjes komen de darren. De bevruchte eieren worden gelegd in verschillende cellen, om voor het verschil tussen werksters en koninginnen te zorgen.
Bloemetjes en de bijtjes
Als de zon schijnt verzamelen de bijen stuifmeel en nectar. Met hun lange tong weten ze het bij iedere bloem te pakken te krijgen. Ze verzamelen dit om honing van te maken. Hoe het gebeurt, is niet bekend. Als ze een aantal bloemen bezocht hebben en de honingmaag vol is, wordt het in de kast opgebraakt.
De voorraad honing die ze aanleggen, gebruiken ze ‘s winters om te overleven. Er zijn dan immers geen bloemen om verse ingrediënten te halen. Om zichzelf warm te houden, kruipen ze bij lage temperaturen heel dicht tegen elkaar. Om extra op te warmen, nemen ze een beetje honing.
Vroeger
In fossielen zijn afdrukken van bijen gevonden. We weten daardoor dat ze al heel erg lang op aarde zijn. Bijenwas wordt ook al erg lang gebruikt als geneesmiddel. Vroeger werd het ook gebruikt voor het maken van schrijftafels en voor het balsemen van de dode mensen.
Goed en grappig om te weten:
• Bijen kunnen het weer voorspellen. Vaak doen ze het zelfs beter dan de weermannen.
• Om te voorkomen dat de koninginnen na bevruchting wegvliegen, worden de vleugels afgeknipt. Het bevruchten kost namelijk een hoop geld.
• Bijtjes leven zo’n 6 weken, koninginnen kunnen een paar jaar oud worden.
• Een koningin heeft een hele hofhouding om zich heen verzamelt die haar voeren en kietelen. Ze mag ook wel verwend worden; een beetje koningin legt zo’n drieduizend eitjes per dag.
• Bijen kunnen maanden hun ontlasting ophouden. Dat moet ook wel want als er per ongeluk een paar bijen in de kast poepen dan gaat het hele volk dood.
• Een volk splitsen heet eigenlijk een ‘aflegger maken’. De koningin wordt dan uit de kast gehaald samen met een deel van het volk. Er komt een jonge koningin in haar plaats. De oude wordt in een andere kast geplaatst, minimaal 2,5 kilometer verderop.
• In iedere kast zitten bewakers. Dat zijn de bijtjes die de boel in de gaten houden en ongewenst bezoek buiten houden. Bijen kunnen als ze dik een week oud zijn al raten bouwen. Dan fungeren ze drie weken lang als ‘kantoorpersoneel’ (binnen dus), de laatste drie weken van hun leven mogen ze in de ‘buitendienst’.