Kijk, daar vliegt een varken!

Het kan zomaar gebeuren. Je loopt door het bos en hoort hoog tussen de bomen het geluid van een varken. Een vliegend varken? Nee, wie zijn ogen goed de kost geeft, ontdekt niet een varken maar een raaf.

Imitator

Het lage knorrende geluid van de raaf is een van zijn vele imitaties. Eigenlijk doet de vogel heel veel geluiden na, zelfs mensenstemmen.
Behalve een goede na-aper is een raaf ook erg muzikaal. Met zijn 65 cm lengte en vleugelspanwijdte van zeker 1.20 meter behoort hij tot de grootste zangvogels die we kennen.

Troosten

De raaf is een intelligent dier. Behalve dat hij goed kan imiteren en mooi kan zingen, is hij ook erg handig. Geregeld gebruikt de vogel stokjes als gereedschap om voedsel uit lastige holtes te peuteren. Of stenen om noten mee te kraken.
In gebieden waar wolven leven, is bekend dat raven de aandacht van die wolven trekken wanneer ze ergens een gewond dier hebben waargenomen. De wolf wordt zo naar het slachtoffer gelokt en wanneer het roofdier klaar is met zijn prooi begint de raaf aan de restjes. Overigens is dit trucje van meer vogels bekend.
Raven kunnen elkaar onderling ook troosten. Als ze zien dat een familielid in een gevecht verslagen wordt, troosten ze door middel van lichamelijk contact. Bijvoorbeeld door de veren schoon te poetsen. Zo ervaart de verslagen raaf uiteindelijk minder stress.

London Tower

Een raaf eet alles. Zijn lievelingsvoedsel bestaat uit knaagdieren, insecten en wormen. Maar ook kadavers en aangespoelde vissen eet hij op. Het plantaardige deel van zijn menu bevat voornamelijk bessen en fruit.
Begin vorige eeuw was de raaf in Nederland bijna uitgestorven maar inmiddels telt ons land jaarlijks weer zo’n 100 broedende paren. Overigens kom je de vogel slechts in hele stille natuurgebieden tegen.

In Londen, om precies te zijn in The London Tower, leven al sinds mensenheugenis raven. Zij vormen daar zelfs een toeristische attractie. Een legende vertelt dat het Engelse koninkrijk niet zal vallen zolang er in de toren raven leven.