Musea van Montferland

Er zijn in Montferland drie musea. Als eerste de Gildekoat Museumboerderij, dat een kleine indruk geeft in het leven van een eenvoudig arbeidersgezin rond 1875 – 1900. En dan zijn er nog het Gelders Schuttersmuseum in Didam en het Liemers museum in Zevenaar.

Gildekoat Museumboerderij

Weet jij hoe een eenvoudig arbeidersgezin rond 1875-1900 woonde en leefde? Nee? Ga dan snel kijken in de Gildekaot. Hier huisde een groot gezin. Het Gildekaot museum is een kaatstede of daglonershuisje van het Berghse bosrandtype. In het museum beleef je hoe de vroegere bewoners hun druk bestaan als knecht, als bosarbeider en ook nog hun eigen bedrijfje geheel handmatig moesten runnen.

Gelders Schuttersmuseum

Ben je benieuwd naar het rijke erfgoed aan folklore en tradities van de Gelderse schutterijen en schuttersgilden? Neem dan een kijkje in het Gelders Schuttersmuseum. Om familie en eigendommen te beschermen, is in de Middeleeuwen het schutterswezen ontstaan. Om beschermd te zijn verenigden de mensen zich. Nu ze toch verenigd waren begonnen ze ook onderlinge bijstand te regelen.

Liemers museum

Het verhaal van de Liemers en haar inwoners wordt verteld in het Liemers Museum. De volgende plaatsen worden tot het gebied gerekend: ‘s-Heerenberg, Herwen, Aerdt, Lobith, Tolkamer, Spijk, Westervoort, Zeddam, Zevenaar en zelfs Ulft en Gendringen. Het gebied de Liemers ligt tussen de Rijn, IJssel, Oude-IJssel en de Duitse grens.
Het gebied onderscheidt zich van de Achterhoek/Graafschap, Arnhem en Veluwe en de Betuwe door de eigen ontwikkeling. De geïsoleerde ligging tussen de rivieren had dit tot gevolg. In het museum wordt getoond op welke manier ze anders zijn.