Van een paar meter afstand lijkt het een bolletje naaigaren dat behoorlijk in de knoop zit. Maar ga je even door de knieën om het te ontrafelen dan merk je dat het om iets levends gaat. Het bolletje naaigaren is een plant die behoorlijk in de war zit. Zijn naam is daarom warkruid.
Beschermd
Het vreemde van warkruid ofwel Cuscuta epithymum – een beschermde plant die op de Nederlandse Rode Lijst van planten staat – is dat hij geen bladgroen vormt. En bladgroen is misschien wel het meest essentiële onderdeel van elke plant. Zonder bladgroen kan een plant geen voeding maken dus zonder bladgroen kan een plant niet leven.
Breiwerk
Toch weet warkruid zich goed te handhaven. Na kieming van het zaad slingert de plant zich met een ‘breiwerk’ van goudgele draden eenvoudig langs de eerste de beste buurplant omhoog. Dat gaat zonder enige moeite en dat is verklaarbaar: warkruid komt uit de familie van de windes en dat zijn bijna allemaal sterk slingerende planten met soms een onkruidachtige ontwikkeling. De bekendste winde is de akkerwinde.
Parasiet
Eenmaal verslingerd geraakt aan de buurplant, stoot warkruid zijn eigen wortels af. Vanaf dat moment steelt de plant met hele fijne zuigwortels al het benodigde voedsel uit zijn gastheer. Door een snelle vertakking wordt die gastheer in korte tijd helemaal ingepakt. Enige haast is geboden want warkruid is eenjarig wat inhoudt dat de plant in het jaar van kieming ook tot bloei en zaadproductie moet komen.
Warkruid is dus een echte parasiet die hele plantengroepen kan verstikken. Niet voor niets wordt de plant ook duivelsnaaigaren genoemd.