Waterwingebied Nieuwegein

Beklim de watertoren in Nieuwegein en geniet van het prachtige uitzicht over Lek, Kromme IJssel en het stadje IJsselstein. Mooi te combineren met een wandeling in park Oudegein, het bekijken van kasteel Oudegein of de historische boerderij IJsselstee. Waterwingebied Nieuwegein bestaat sinds 1960. Vitens pompt hier jaarlijks 2.500.000 kubieke meter water op een diepte van 75 tot 115 meter uit de bodem. Wij zuiveren deze kostbare bodemschat voor de inwoners van IJsselstein en een klein deel van Nieuwegein. Zij tappen het als schoon drinkwater uit de kraan.

Watertoren

De watertoren in Nieuwegein is al lang niet meer in gebruik, maar wel te bezichtigen! In 1911 werd de door architect Roelof Kuipers ontworpen toren gebouwd. Bovenin het 40 meter hoge bouwsel is een reservoir geplaatst dat, ook nu nog, met 150 kubieke meter water gevuld is. Vroeger werden watertorens gebouwd om met behulp van het hoogteverschil druk op te bouwen en zo het drinkwater met een goede constante druk aan de consument te leveren. Toen kwamen er pompen die voor een goede druk zorgen en daarmee is het verschijnsel watertoren overbodig geraakt. Dit historische bouwwerk houden we echter wel intact. Op afspraak kun je de toren bezichtigen en van het fraaie uitzicht genieten!

Park, kasteel én prehistorie

Het bezoek aan de watertoren kun je heel mooi combineren met een wandeling door park Oudegein waar bijzondere bomen staan en met het bekijken van kasteel Oudegein of de historische boerderij IJsselstee. IJsselstee is niet alleen een kinderboerderij, maar herbergt ook museum Warsenhoeck waar je prehistorische vondsten kunt bewonderen.

Dikke kleilaag

Drinkwaterwinning Nieuwegein ligt direct naast een stad. Schadelijke stoffen kunnen met het regenwater de bodem in spoelen. Een ondoordringbare dikke ondergrondse kleilaag in dit gebied voorkomt dat eventuele verontreiniging vanaf de oppervlakte naar de onderliggende zandlagen kan stromen. In die zandlagen winnen wij het grondwater. De kleilaag mag om die reden niet doorboord worden. Met een eenvoudige waterzuivering maakt Vitens op deze locatie betrouwbaar drinkwater voor met name de IJsselsteiners.

Meer informatie/activiteiten

tv-serie Lopen over Water

de naam Nieuwegein